Blog

De Moodle blog als portfolio

19 maart 2014

In Moodle zit toch standaard geen portfolio? Hoe moet ik dit dan zien? Terechte vragen waarop ik een antwoord zal geven. Ja, het klopt dat er geen portfolio zit in ‘s wereld meest gebruikte open source leermanagementsysteem, want Moodle Headquaters in Australië heeft jaren geleden al besloten dat anderen daar beter in zijn. Dit is een kwestie van weten waar je goed in bent (en niet). Wel is er goede ondersteuning ingebouwd om te exporteren naar portfolio’s.

Als een organisatie portfolio’s willen gaan inzetten in hun onderwijs, dan waren er tot nu toe twee goede opties:

Justin Hunt, o.a. bekend van PoodLL.com, heeft hier een interessante derde mogelijkheid aan toegevoegd, namelijk de blogfunctionaliteit van Moodle zelf! Indien ingeschakeld heeft iedere student en docent een eigen blog die via het profiel beschikbaar is. Ik merk zelf dat de Moodle blog binnen leertrajecten nog erg weinig gebruikt wordt, maar met deze plugin kan daar wel eens verandering in komen.

Wat kan je zoal naar je ‘blogportfolio’ sturen? Denk aan de volgende zaken:

 • Ingeleverde opdrachten
 • forumposts
 • toegevoegde items in de woordenlijst
 • toegevoegde items in de databank
 • chatsessies

Een portfolio is in de gedachtengang van Moodle vooral een reflectie- en ontwikkelportfolio en geen statisch portfolio (want daarvoor hebben we al het cijferboek). Deze benadering heeft tot gevolg dat de student zelf zijn/haar portfolio moet vullen en dat de docent geen instelling heeft dat dit automatisch gebeurt (en zo hoort het ook).

Bekijk de installatie en configuratie instructie van de Moodle plugin Blog Export Portfolio. Voor de kritische lezer van Moodlefacts, ik ben deze niet vergeten…

Tags

 

2 Reacties

 1. Hallo Arnout,
  Niet wetend of dit de plek is voor vragen, maar ik ben elders geen antwoorden tegengekomen.
  In principe zijn wij (SGL Lelystad) erg blij met deze plugin, maar hij werkt nog niet naar behoren.
  Als ik een blog plaats, bijv naar een ander persoon (jezelf/ klad), kan ik deze nergens meer terugvinden.
  Kun jij misschien adviseren wie ons met zulke vragen verder kan helpen?

 2. Hallo Paul,

  Dit moet je terugvinden in het blok ‘Blog menu’ wat je op elke cursuspagina kan neerzetten.